Prezentarea proiectului
,,Program sportiv în cartiere” are scopul de a fi o provocare, un îndemn pentru schimbare, o invitație pentru părinți de a se implica mai mult în viața copiilor cu activități de familie și ca o recomandare de timp liber. Proiectul ,,Program sportiv în cartiere” are scopul de a lega prietenii între participanți, voluntari, colaboratori și sponsori, astfel încât se organizează diverse evenimente sportive benefice pentru întreaga comunitate.
Rolul acestui proiect este perceput cu un scop benefic asupra comunității și a dobândirii unui plus de experiență de către echipă în organizarea unor noi metode de combatere a sedentarismului social.
Provocarea principală din partea Asociației Asnatura este aceea de a stârni interesul participanților cu metode inedite și de a planifica noi strategii de lucru într-un mod distractiv, alături de ieşenii doritori să participe la jocuri şi activităţi sportive organizate pe terenurile de sport ale unităţilor de învăţământ din Municipiul Iaşi.
Din experiența derulării proiectelor anterioare, s-a observat necesitatea implementării unui astfel de proiect cu activități sportive, pentru toate categoriile de vârstă, care să se desfășoare în perioada 15.07.2022 - 15.09.2022 pe terenurile de sport ale instituțiilor de învățământ din Municipiul Iași, după un program stabilit ulterior, în funcție de rezervări.
Dacă şi în acest an terenurile de sport au devenit accesibile pentru socializarea şi recreerea cetăţenilor ieşeni, ne dorim să ,,reactivăm” proiectul ,,Program sportiv în cartiere” pentru încurajarea activității sportive prin proiecte recreative, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Municipiului Iași, și Asociația Ambulanța.Iași din cadrul Departamentului Serviciului Voluntar de Ambulanță Iași, cu 10 voluntari mobili care vor asigura primul ajutor la toate evenimentele, doar în caz de nevoie.
Planificăm activități pentru toate categoriile de vârstă, programate și anunțate pe platforma găzduită de Asociația ASNATURA, site-ul www.asnatura.org, dar și prin intermediul canalelor mass-media (radio, rețele de socializare, etc) - ne dorim să postăm online recomandări de activități pentru promovarea proiectului și, totodată, pentru a facilita metoda de programare a cetăţenilor care vor participa într-un număr mult mai mare faţă de anii trecuţi.
Astfel că, în perioada 15.07.2022 – 15.09.2022 se vor planifica şi organiza activități sportive – concursuri cu karturile, ștafete, evenimente tematice despre educația rutieră, jocuri educative - pentru copii, tineri, adulți, cu jocuri de socializare, de îndemânare, de coordonare, de viteză și de echipă, potrivit calendarului de activități pentru toate categoriile de vârstă.
Precizăm câteva exemple din calendarul de activități desfășurate pe terenurile de sport: jocuri și activități sportive (baschet, volei, fotbal, badminton, handbal, tenis de camp, tenis de picior, etc.), concursuri cu karturi (mers înainte înapoi, slalom, contracronometru, etc.), ștafete, evenimente tematice (ex: educație rutieră, socială, etc.), jocuri educative - pentru copii, tineri, adulți, familie cu jocuri de prezentare, de îndemânare, de coordonare, de viteză și de echipă, potrivite pentru toate vârstele cu scopul de a întări relațiile interumane prin diversitate, implicare și socializare. Menționăm și jocurile de societate XXL pe care le avem în dotare, respectiv Mancala (şah african), Othello (joc de strategie), Scrabble (joc de cuvinte), Turnul instabil, Connect 4 etc.
Succesul proiectelor anterioare a demonstrat că înțelegem procesele și relațiile interne ale partenerilor și că putem livra un proiect fiabil conform cerințelor funcționale și tehnice ale beneficiarilor.
Obiectivul principal al proiectului ,,Program sportiv în cartiere” este de a combate sedentarismul social prin organizarea unor evenimente sportive în aer liber pentru interes public local.
Activitatea fizică și jocurile care se practică în aer liber au un impact puternic și asupra dezvoltării fizice, emoționale și sociale, dar și asupra comportamentului. Jocul în aer liber ajută persoanele să-și facă prieteni noi și să-și dezvolte viața socială. Este un instrument puternic de socializare care contribuie la creșterea stimei și încrederii de sine, esențială pentru dezvoltarea emoțională. O viață socială bogată în activități recreative contribuie la creșterea stimei și încrederii de sine, esențiale pentru dezvoltarea emoțională.
Echipa Asociației ASNATURA dorește să se implice în dezvoltarea sportului de masă local. ,,Nu numai sportul de performanţă contează şi medaliile olimpice, ci contează foarte mult câţi copii fac sport, acei copii cum pornesc în viaţă şi, desigur, masa mare efectiv cât de mult face mişcare.
Pentru creșterea numărului de evenimente sportive, încurajăm practicarea activităților fizice și sportive pentru toate categoriile de cetățeni, fără nicio discriminare, în mod liber și voluntar.
Asociația ASNATURA caută în permanență să găsească diverse metode de promovare a jocurilor și activităților sportive în rândul comunității pentru a-și îndeplini scopul principal de a combate sedentarismul social. Atât în anul 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021 echipa Asociației ASNatura a organizat jocuri și activități sportive pentru toate categoriile de vârstă pe terenurile de sport din Municipiul Iași.
Beneficiile acestui proiect s-au observat prin numărul mare de participanți la activități și feedback-ul pozitiv din partea acestora. Indiferent de vârstă, ieșenii au socializat și au interacționat activ alături de voluntarii ASNATURA.
Menționăm feedback-ul scris de psihologul Ciobanu Ana-Maria, care a participat activ alături de participanții la joacă de pe terenurile de sport:
,,Proiectul a fost o reală provocare pentru noi toți.
Am înțeles mult mai mult despre dinamica copilului dar și ce este necesar să facem în viitoarele proiecte astfel încât să-i " convingem" pe părinți să fie mai implicați în jocul copiilor lor.
Copiii care au participat în cadrul proiectului au relaționat foarte bine unii cu ceilalți. Activitățile sportive i-au determinat să comunice mai mult, să lege prietenii și să se joace în echipă. Copiii care fac sport sunt copii energici, dinamici, optimiști, activi, luptători care învață să facă față cu brio atât succeselor cât și eșecurilor. Maturizarea emoțională este mai rapidă la astfel de copii, deci vor beneficia de un echilibru psihic mai stabil pe termen lung.”
Proiectul reușește să adune copii și părinți deopotrivă! Este o nespusă bucurie să vedem pe terenurile de sport copii jucându-se împreună!
Voluntarii și membrii organizațiilor menționate (ASNATURA și SVAIS) vor acorda o atenție deosebită evenimentelor organizate și vor aloca timpul necesar pentru a face diseminarea continuă a activităților de pe parcursul întregului proiect. Pentru promovare ne vom concentra și pe invitarea unor ONG-uri locale, care vor dori să participe alături de noi pe terenurile de sport. De asemenea, vom invita, ca de obicei, Poliția Locală Iași și Poliția Călare Iași care vor organiza activități de Educație rutieră pentru toți participanții. Bineînțeles că vom publica fotografii, clipuri video, interviuri de la toate evenimentele organizate, în mediul online (website-uri, rețele de socializare, etc.).
Un avantaj major îl reprezintă faptul că departamentul Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi (SVAIS) va asigura un curs de prim ajutor pentru toţi voluntarii proiectului ,,Program sportiv în cartiere”, unde vor descoperi metode de salvare și acordarea primului ajutor în caz de urgenţă până la sosirea unui echipaj medical.